Saletra potasowa – saletra indyjska – azotan potasu
21 maja 2020

Saletra potasowa – saletra indyjska – azotan potasu

Post by Redaktor

Saletra potasowa pierwotnie otrzymywana była wyłącznie z nitrokalitu, minerału występującego w Indiach i Chinach. Stąd pochodzi określenie saletry indyjskiej. Zanim rozpoczęto produkcję saletry potasowej, sprowadzano ją ze Wschodu. Na szeroką skalę produkcję azotanu potasu rozpoczęto w Europie w XX wieku. Stanowi on doskonały nawóz stosowany w rolnictwie do wszelkiego rodzaju upraw polowych. Trudno obejść się bez saletry potasowej również w ogrodnictwie i sadownictwie. Azotan potasu ma postać małych białych kryształów, które w odpowiednich ilościach aplikuje się do gruntu w celu przyśpieszenia wegetacji roślin.

Gdzie saletra potasowa znajduje zastosowanie?

Saletra potasowa na szeroką skalę stosowana jest w sadownictwie, ogrodnictwie i uprawach rolnych. Aplikowanie nawozu do gleby, szczególnie niższej klasy, korzystnie wpływa na proces wzrostu roślin (warzyw, drzew owocowych), co skutkuje większymi i bardziej dorodnymi plonami w okresie letnim i na jesieni.

Azotan potasu wykorzystuje się również do konserwowania żywności (peklowania mięsa). W przemyśle pirotechnicznym saletra potasowa służy do produkcji czarnego prochu. Dzięki mieszaninie saletry potasowej i opiłków metalu uzyskuje się efekty błyskowe w fajerwerkach.

W jakich okresach stosować saletrę potasową?

Saletrę potasową stosuje się przed wysiewem na wiosnę. Jeżeli gleba jest pierwszej klasy, wystarczy raz w roku rozsiać nawóz. W przypadku gleb uboższych saletrę potasową dobrze jest aplikować do gruntu również jesienią (we wrześniu). Nasycona saletrą gleba ma więcej składników odżywczych, które przechowywane są w niej cały rok. Stosowanie saletry potasowej do upraw szklarniowych i pod folią może odbywać się cały czas, w tym wypadku nie ma żadnych ograniczeń ze względu na porę roku.

Nadmiar saletry potasowej jest szkodliwy

Saletra potasowa posiada wiele cennych właściwości. Nie można jednak stosować jej w nadmiarze. Zbyt intensywne aplikowanie saletry do gruntu i żywności może zaszkodzić nie tylko roślinom, ale również zdrowiu człowieka. Azotan potasu jest substancją toksyczną. Przy spożyciu 4 gr saletry potasowej na 1 kg masy ciała, prowadzi do śmierci. Azotan potasu to związek chemiczny, który drażniąco działa na skórę i oczy. W kontakcie z saletrą potasową należy zachować szczególną ostrożność.

0 Comments

Leave a Comment